Wat betekent ‘code rood’?

Vanaf morgen krijgt ons land omwille van de extreem hoge temperaturen voor de eerste keer te maken met een ‘code rood’. Maar wat houdt dat precies in?
Niet alleen de hoge temperatuur is verantwoordelijk voor de alarmfase die morgen ingaat, ook de hoge UV-waarden en de abnormale hoeveelheid ozon in de lucht, vragen de volgende dagen om extra maatregelen. Daarom kozen het KMI en de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu ervoor om voor de eerste keer ooit een “code rood” in te roepen.
Kwetsbare personen
Burgers worden, zoals gewoonlijk bij een hittegolf, aangemaand voorzichtig te zijn en elkaar hulp te bieden, goed te hydrateren en op tijd te rusten. Maar daarbovenop kan tijdens een ‘code rood’ ook de civiele bescherming worden ingeschakeld, mocht de situatie daar om vragen. Heel concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er bij filevorming, wanneer mensen langdurig stilstaan in de hitte, waterzakjes worden uitgedeeld.
Ook de Brusselse buurthuizen nemen, samen met het OCMW, hun voorzorgen. Zo zullen ze extra oplettend zijn bij kwetsbare personen, ondernemen ze extra huisbezoeken, en zullen ze sneller doorverwijzen naar de hulpdiensten.
Als u inwoner bent van Brussel-Stad en zich zorgen maakt over uw gezondheid, of die van uw naasten, kan u bellen naar het noodnummer
0800-30.550.


Crédit : https://www.bruzz.be/videoreeks/dinsdag-23-juli-2019/video-wat-betekent-code-rood